piątek, 13 listopada 2015

Surówka colesław- znana i lubiana :)

Szybko zyskuje nowych fanów. Klasyczne warzywa połączone z ciekawym sosem sprawdzają się idealnie jako dodatek do mięs i ryb. Domowa surówka, która przekona największych niejadków! :) Zapraszam,




Colesław

Składniki:
  • mała główka kapusty białej
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia cebula
Sos: 2/3 szklanki majonezu pół szklanki mleka 4 łyżeczki cukru pudru1 łyżeczka octu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie: 
  1. Kapustę i marchewkę ścieramy na tarce z dużymi oczkami. 
  2. Cebulę kroimy na drobniutką kosteczkę.
  3. Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki.
  4. Dodajemy sos do startych wcześniej warzyw.
  5. Dokładnie mieszamy. Chłodzimy minimum godzinę w lodówce.
 Pyszny dodatek do obiadu gotowy! :)

12 komentarzy:

  1. Proponuje majonez z jogurtem pol na pol wtedy jest lzejsza na watrobe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się, dziękuję za cenną uwagę :) pozdrawiam

      Usuń
  2. Dobra tez bez obiadu

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. zapraszam też do spróbowania innym przepisów :) pozdrawiam

      Usuń
  4. Pyszna. Do tej pory kupowałam gotową, teraz robię sama. Dodaję jeszcze do niej trochę chrzanu, bo lubimy taką ostrzejszą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest pracochłonna ale warto poświęcić ten czas dla cudownego smaku! :)pozdrawiam

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. sok z cytryny choć wiadomo nie co innego aromatu doda :)

      Usuń

Dodaj swój komentarz