Podstawowy przepis na babeczki/ muffinki
Składniki:
Przygotowanie: - Wrzucam do miski suche składniki (cukier, mąka, proszek) które lekko mieszam a następnie dodaję mokre składniki (mleko, jajka, olej).
- Wszystko razem dokładnie mieszam łyżką lub na wolnych obrotach mikserem.
- Ciasto przelewam do foremek na babeczki (ok. 2/3 wysokości papierka)
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180' C. Piekę około 20- 24 minut.
- Gdy wystygną udekorować wedle własnego pomysłu.
Posmarowałam moje babeczki masą kajmakową i posypałam cukrowymi ozdobami.
Ja swoją masę podzieliłam na pół. Do jednej z nich dodałam 2 kopiate łyżki kakao. Babeczki dzięki temu wyszły pysznie aromatyczne i adekwatnie ciemniejsze.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz