Propozycja podania. |
Składniki:
- 400 g mąki
- 250 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- 250 g mrożonego szpinaku
- 1 mała cebulka
- 5 łyżek białego sera
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie szpinaku na farsz:
- Szpinak rozmrozić.
- Odrobinę oliwy rozgrzać na patelni, dodać i zeszklić pokrojoną drobno cebulkę przyprawioną czosnkiem granulowanym.
- Wrzucić na patelnie szpinak. Smażyć, aż nadmiar wody odparuje.
- Do gorącego szpinaku dodać około 5 łyżek białego sera. Lekko przesmażyć.
- Mocno przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Ostudzony farsz jest gotowy na nakładanie do pierogów.
Przygotowanie ciasta:
- Usypać kopiec z mąki z szczyptą soli, zrobić w nim małe wgłębienie do którego wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - przekładając cały czas mąkę do środka (tzw zaparzanie ciasta)
- Gdy ciasto (woda z mąką) będzie przypominać „klajster”, zrobić w nim dołek, do którego wbijamy jajko. Mieszamy nożem a później wyrabiamy dłońmi do uzyskania elastycznego i lekko klejącego ciasta.
- Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm.
- Szklanką wycinamy porcje ciasta.
- Nakładamy farsz i sklejamy pierożki.
Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku.
Gotujemy aż do wypłynięcia na powierzchnie, czekamy jeszcze 2 min a następnie odcedzamy na sicie.
Podajemy z zbrązowionym masłem lub małymi skwareczkami z cebulką.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz