środa, 30 września 2015

Pierogi ze szpinakiem i białym serem

  W dzisiejszym przepisie proponuję coś tradycyjnego- pierogi, coś zielonego- szpinak oraz coś zdrowego- pierogi ze szpinakiem i serem :) Nic dodać- nic ująć. Kto jeszcze nie próbował serdecznie polecam to połączenie!


Propozycja podania.


Składniki:
  • 400 g mąki 
  • 250 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody 
  • 1 jajko
  • szczypta soli 
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 1 mała cebulka
  • 5 łyżek białego sera
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie  

 Przygotowanie szpinaku na farsz:
  1. Szpinak rozmrozić. 
  2. Odrobinę oliwy rozgrzać na patelni, dodać i zeszklić pokrojoną drobno cebulkę przyprawioną czosnkiem granulowanym. 
  3. Wrzucić na patelnie szpinak. Smażyć, aż nadmiar wody odparuje. 
  4. Do gorącego szpinaku dodać około 5 łyżek białego sera. Lekko przesmażyć. 
  5. Mocno przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 
  6. Ostudzony farsz jest gotowy na nakładanie do pierogów.

Przygotowanie ciasta:
  1. Usypać kopiec z mąki z szczyptą soli, zrobić w nim małe wgłębienie do którego wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - przekładając cały czas mąkę do środka (tzw zaparzanie ciasta)
  2. Gdy ciasto (woda z mąką) będzie przypominać „klajster”, zrobić w nim dołek, do którego  wbijamy jajko. Mieszamy nożem a później wyrabiamy dłońmi do uzyskania elastycznego i lekko klejącego ciasta.
  3. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. 
  4. Szklanką wycinamy porcje ciasta.
  5. Nakładamy farsz i sklejamy pierożki.  


Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku.
Gotujemy aż do wypłynięcia na powierzchnie, czekamy jeszcze 2 min a następnie odcedzamy na sicie.
Podajemy z zbrązowionym masłem lub małymi skwareczkami z cebulką.
Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz